Hiihtäjän ja laskettelijan kannattaa varustautua huolellisesti hiihtoretkelle tai pidemmälle hiihtolomalle lähtiessään. Luistelusuksien oma kelialue määräytyy aina käytettävän hiihtoalustan kovuuden mukaisesti. Käytännössä määritellään erittäin tärkeä seikka, eli onko hiihtoalusta pehmeä, kova tai puolikova. Suksien jäykkyys sekä painealueiden muoto ja sijainti vaikuttavat jokaisella kerralla kelialueen valintaan.
Minkälaisia alustat ovat käytännössä? Katsotaanpa hieman tarkemmin.
- Pehmeä alusta tarkoittaa, että suksien pitää lähes uida lumisohjon pinnalla. Painealueiden pitää siis olla nopeasti purkautuvia ja mahdollisimman kevyitä. Pehmeään alustaan kuuluvat luistelusukset ovat luonnollisesti myös jäykkyydeltään erittäin pehmeät.
- Puolikova alusta tarkoittaa ihanteellista alustaa yleissukselle. Yleissuksi toimii esimerkiksi juuri hiihtoharrastuksen aloittaneella henkilöllä tai kuntoilijalla usein ainoana ”oikeana” luistelusuksiparina. Erilaisten hiihtotapahtumien reiteillä on usein havaittavissa kaikentyyppisiä alustoja, joten yleissukset ovat silloin myös paras vaihtoehto.
- Kova alusta tarvitsee sukset, joissa on hyvä suuntavakaus. Riittävä suuntavakaus tullaan saavuttamaan korkeakaarisen ja hyvin jäykän profiilin avulla, jossa painealueet sijaitsevat kauempana toisistaan esimerkiksi pehmeiden alustojen suksiin verrattuna.
Voideltavat, perinteisen maastohiihdon sukset
Voideltavissa suksissa on aina yksi keskeinen kelialuetta määrittävä tekijä, joka on yleisesti profiilin korkeus. Suomessa maajoukkueen ammattitaitoinen huoltoryhmä käyttää neljää eri luokkaa, eli sininen pienille pakkasille, punainen lähes vesikeleille, keltainen aivan nollakeleille ja vihreä juuri sataneelle lumelle, eli ”vitikelille.”
Lajina hiihdon suosio on lähes vankkumaton, sillä Suomi on aina ollut perinteinen hiihtomaa. Tutkimukset osoittavat, että suomalaisista lähes 70 % harrastaa hiihtoa joko silloin tällöin tai jopa aktiivisesti. Muistathan, että harrastaakseen aktiivisesti hiihtoa ei tarvitse olla kilpahiihtäjää. Suomalaiset ovat aina harrastaneet hiihtoa lähinnä omaksi ilokseen ja terveydekseen, sillä hiihto tuo harrastajalleen paljon terveyshyötyjä. Säännöllinen hiihtäminen parantaa verenkierto- ja hengityselimistöä, hapenottokykyä, tasapaino- ja koordinaatiokykyä sekä yleistä fyysistä toimintakykyä.
Oikealla pohjustuksella on paljon merkitystä
Suksiin kannattaa laittaa myös riittävä pohjustus, jonka voi laittaa itse tai alan ammattilaisen suorittamana. Hiihtovalmiit sukset ovat paras vaihtoehto varsinkin hiihtämistä aloitteleville. Suoraan ladulle lähteminen kauniina talviaamuna on aivan mahtavaa. Suojavoiteen laittaminen suksen pinnalle on tärkeää monille, erityisesti heille joilla on siihen riittävä osaaminen. Suojavahan tai -voiteen laittaminen suojaa suksien pohjaa esimerkiksi kuljetuksen aikana. Hiihtämisen ammattilaiset, eli kilpahiihtäjät puolestaan vievät usein sukset suoraan Suomen vaihtelevien kelien mukaiseen kivihiontaan.